Tuesday 28 May 2013

A Single Man (2009)

Only fools greet the day with a smile. Only fools could possibly escape the simple fact that "now" isn't simply "now". It's a cold reminder...


Ο George είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου στο Los Angeles. Τη μέρα που διαδραματίζεται η ταινία, 30 Νοεμβρίου 1962, ο George αποφασίζει ότι η μέρα του θα είναι διαφορετική. Αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στη ζωή του, που ήταν δυστυχισμένη μετά το θάνατο του αγαπημένου του Jim. Πριν το τέλος της ημέρας, που θα τελειώσει με την αυτοκτονία του, συναναστρέφεται με διάφορους ανθρώπους που του δείχνουν τη χαρά που υπάρχει στον κόσμο. Μερικοί από αυτούς είναι η γειτόνισσα του, Mrs. Strunk, και ο Μεξικάνος Carlos. Πιο σημαντική επιρροή του ασκούν η Charley, η καρδιακή του φίλη που τον αγαπούσε όσο κανείς άλλος, καθώς και ένας μαθητής του, ονόματι Kenny, που του συμπαραστάθηκε μέχρι το τέλος(της ταινίας). Θα καταφέρουν αυτές οι μικρές στιγμές χαράς να του αλλάξουν την απόφαση που πήρε ή θα μείνει πιστός στο να τελειώσει τη ζωή του; Φυσικά, όλα αυτά συνδέονται και με διάφορα στιγμιότυπα της ζωής του με τον Jim, από την αρχή της σχέσης τους μέχρι και τον θάνατό του.

Το A Single Man αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική ταινία του διάσημου σχεδιαστή μόδας Tom Ford και, ειλικρινά, είναι πολύ πετυχημένη. Ο χαρακτήρας του George μπορεί να είναι και ένας σημερινός άνθρωπος που, όπως στην ταινία, αναγκάζεται να περιορίσει τον πραγματικό του εαυτό και να παρουσιάζει στους άλλους αυτό που θέλουν να δουν. Και ποιος ηθοποιός θα μπορούσε να είναι καλύτερος για αυτόν τον ρόλο από τον Colin Firth; Μπορεί και υποδύεται τόσο υπέροχα και αληθινά τον George, κάνοντας σε να πιστέψεις ότι όντως πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Μπόρεσε και εξέφρασε όλα τα συναισθήματα που χρειάστηκε, από τα καθημερινά μέχρι τα πιο ακραία. Και αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ήταν υποψήφιος για Oscar και κέρδισε το βραβείο BAFTA για την ερμηνεία του. Παρόλο που η ταινία αφορά κυρίως τον Colin Firth, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους Julianne Moore (Charley), Nicholas Hoult (Kenny) και Matthew Goode (Jim), χωρίς τη συμβολή και ερμηνεία των οποίων η ταινία δεν θα είχε τα ίδια αποτελέσματα. Πέρα από αυτά, πρέπει να αναφερθεί και η φωτογραφία της ταινίας. Με έναν μοναδικό τρόπο, ο Tom Ford καταφέρνει και δείχνει πως ακόμα και τα πιο μικρά καθημερινά πράγματα έχουν τη δική τους σημασία και χαρά στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι μια επιτυχημένη μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Christopher Isherwood που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε και σας υπόσχομαι, με το χέρι στη καρδιά, ότι θα μείνετε παραπάνω από ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι με αυτήν την ταινία.

Παίζουν: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode

No comments:

Post a Comment