Tuesday 11 March 2014

Γιατί το Frozen είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες ταινίες Disney

Όλοι ξέρουμε το μεγάλο χαμό που – δικαίως – γίνεται με τη νέα ταινία της Disney, Frozen (ελληνιστί: Ψυχρά και Ανάποδα). Για αυτό και εγώ θα μιλήσω για αυτό. Αλλά δεν θα σας πω το πόσο τέλεια ταινία είναι – ω ναι, είναι πολύ τέλεια! – αλλά θα αναφερθώ στα κλισέ των ταινιών Disney που το Frozen καταρρίπτει. Α, προσοχή! Περιέχει spoilers!


1. Ξεκινάμε με το ότι δεν είναι η ιστορία μίας μόνο πριγκίπισσας αλλά δύο πριγκιπισσών. Ή πριγκίπισσας και βασίλισσας. Δύο αδερφών τέλος πάντων. Της Anna και της Elsa. Άρα για πρώτη φορά δεν έχουμε έναν κεντρικό ήρωα αλλά δύο.

2. Έπειτα, βλέπουμε ότι οι πριγκίπισσες δεν είναι όλη την ώρα η προσωποποίηση της ομορφιάς. Δηλαδή, είναι όμορφες αλλά έχουν και κάποιες στιγμές που δεν είναι και στα καλύτερα τους. Όπως στη φωτογραφία για παράδειγμα.


Τώρα θα μου πείτε «ναι, αλλά και η Tiana (βλ. The Princess and the Frog) δεν ήταν πάντα στα καλύτερα της» και θα συμφωνήσω. ΑΛΛΑ! Πρώτον, την βλέπουμε κυρίως ως βάτραχο – και δεν ξέρω πόσο όμορφοι μπορεί να είναι οι βάτραχοι – και δεύτερον, δεν είναι πριγκίπισσα. Όχι μέχρι το τέλος της ταινίας τουλάχιστον. Παραπλανητικός ο τίτλος.

3. Τώρα περνάμε στα πιο σημαντικά κλισέ που καταρρίπτονται. Αν έχετε δει όλες τις ταινίες της Disney, καλύτερα να κάτσετε γιατί θα σας σοκάρει αυτό που θα πω. Δεν αρραβωνιαζόμαστε/παντρευόμαστε τον πρώτο τυχόντα! Τρομερό σοκ!


Σοφά λόγια και από τους δύο!

4. Προχωράμε λίγο στην ταινία και πάμε και στο σημείο όπου η Elsa λέει το “Let it go” (τρομερό τραγούδι, το άξιζε το Oscar). Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα τρομερό, sexy makeover. Η Elsa, από μια ταπεινή πριγκίπισσα/βασίλισσα γίνεται μία super sexy γυναικάρα με ένα τρομερό παγοφόρεμα, με τέτοιο σκίσιμο στο πόδι που ακόμα και η Jolie θα το ζήλευε! Βέβαια και άλλοι έχουν κάνει makeover. Ο Ηρακλής έγινε ντούκι, ο Aladdin πρίγκιπας, η Ariel άνθρωπος, η Mulan άντρας. Αλλά εδώ μιλάμε για sexed up makeover.


Δεν θα άντεχα αν δεν έμπαινε αυτή η εικόνα!
5. Προσπερνάμε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας και φτάνουμε στη δεύτερη μεγαλύτερη αλλαγή σε ταινία της Disney. Δυο λέξεις. Plot. Twist. Major plot twist! Ο καλός καγαθός πρίγκιπας Hans, τόσο καλός που είσαι σίγουρος ότι ούτε μύγα δεν θα πείραζε, είναι ο κακός της ταινίας. Καταλαβαίνετε τι γίνεται εδώ πέρα; Σε όλες τις προηγούμενες ταινίες ξέραμε από την αρχή ποιος είναι ο κακός. Αλλά εδώ έχουμε την ανατροπάρα του αιώνα! Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τα έπαιξα σε εκείνη τη σκηνή!

6. Στη συνέχεια, έχουμε το κλασικό πράγμα που η αληθινή αγάπη σώζει τα πάντα και τα διορθώνει όλα (μπλιαααχ) μόνο που σε αυτήν την περίπτωση έχουμε για πρώτη φορά την αδερφική αγάπη που σώζει τα πάντα. Σε αντίθεση με τις άλλες γλυκανάλατες ταινίες όπου ο πρίγκιπας θα φιλήσει την πριγκίπισσα και τα μάγια θα λυθούν (μπλιαααχ ξανά).

7. Τέλος, μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι το τέλος του κακού. Μέχρι τώρα, όλοι πέθαιναν. Μάγισσα της Χιονάτης, νεκρή. Τζαφάρ, νεκρός. Σκαρ, νεκρός. Ούρσουλα, νεκρή. Άδης… well, δεν μπορεί να πεθάνει – τα τυχερά του να είσαι θεός – αλλά περνάει την αιωνιότητα στον πάτο του πηγαδιού των ψυχών, κάτι που φαντάζομαι ότι είναι εξίσου κακό. Ωστόσο, στο Frozen κανείς δεν πεθαίνει. Σχεδόν κανείς. Ο Hans καταλήγει στη φυλακή. Μια δίκαιη τιμωρία για έναν κακό, επιτέλους!


Και εδώ τελειώνουν τα κλισέ που βρήκα. Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλα κλισέ που καταρρίπτονται με το Frozen, let it go και γράψτε τα.

No comments:

Post a Comment