Monday 3 June 2013

Perfect Sense (2011)





*σημείωση προς τους αναγνώστες: Ακολουθεί ταινία στην οποία παίζει ο Ewan McGregor. Αντικειμενικότητα δεν υφίσταται σε αυτήν και στις υπόλοιπες ταινίες στις οποίες παίζει. Ευχαριστώ για την κατανόηση σας*



Ταυτόχρονα με τη γνωριμία της επιδημιολόγου Susan με τον σεφ Michael, της οποίας το σπίτι και του οποίου η δουλειά είναι στο ίδιο στενό, μία παράξενη επιδημία εμφανίζεται στον κόσμο. Το σύμπτωμα της είναι η ξαφνική και ανεξήγητη θλίψη που προκαλείται στον καθένα χωριστά. Και στη συνέχεια, οι άνθρωποι δεν μπορούν να μυρίσουν πια. Ονομάζουν αυτήν την ασθένεια Sensory Olfactory Syndrome (ή κοινώς, SOS). Και όταν η ασθένεια αυτή εξαπλώθηκε παντού, η αίσθηση της οσμής χάθηκε για πάντα. Καθώς και όλες οι αναμνήσεις που ξύπναγαν μέσω αυτής. Και όμως η ζωή συνεχίζεται. Η Susan και ο Michael είναι πλέον ζευγάρι. Μία μέρα, όμως, έρχεται η σειρά άλλης αίσθησης. Ένα ξέσπασμα υστερίας και ύστερα πείνας, που έγινε ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμος, οδηγεί στην εξαφάνιση της γεύσης. Η επιδημία αυτή δεν πήρε όνομα. Και όμως η ζωή συνεχίζεται. Η σχέση του Michael και της Susan είναι καλύτερη. Αποκαλύπτουν και οι δυο τους πράγματα που δεν ξέρει κανένας άλλους για αυτούς. Δεν βαίνουν όλα, όμως, καλώς καθώς μια άλλη επιδημία εμφανίζεται. Θυμός και ύστερα τίποτα. Καμιά μουσική, κανένας θόρυβος, κανένας ήχος. Καθώς ένας από τους δύο “μολύνεται”, η σχέση τους καταστρέφεται. Έξω, ένας κόσμος μέσα στην καταστροφή και το χάος. Και έτσι εξαφανίστηκε και η ακοή. Και όμως η ζωή συνεχίζεται. Αλλά μένουν μόνο δύο αισθήσεις ακόμα. Μέρες αργότερα, ένα αίσθημα χαράς, αισιοδοξίας, συγχώρεσης και αγάπης καταλαμβάνει τον κόσμο. Η Susan τρέχει στο εστιατόριο του Michael και ο Michael στο σπίτι της Susan. Συναντώνται. Τα πάντα θολώνουν. Τρέχουν ο ένας προς τον άλλον. Αγκαλιάζονται. Σκοτάδι για πάντα.

Σε έναν κόσμο όπου σταδιακά χάνονται όλες οι αισθήσεις μας, η ζωή φαντάζει δυσβάσταχτη. Και όμως η ζωή συνεχίζεται. Όταν χάνεται η όσφρηση, ο κόσμος προσπαθεί να θυμάται τις οσμές. Όταν χάνεται η γεύση, ο κόσμος θυμάται τις διάφορες γεύσεις που υπήρχαν. Ακόμα και όταν χάνεται και η ακοή, ο κόσμος ακούει μέσα από τις δονήσεις, επικοινωνεί μέσω νοηματικής, διαβάζει. Το Perfect Sense αποτελεί άλλη μια καταστροφολογική ταινία αλλά όχι με τη μορφή που έχουμε συνηθίσει. Ο κόσμος δεν καταστρέφεται λόγω εξωγήινων, λόγω φυσικών φαινομένων αλλά μέσα από την έλλειψη των αισθήσεων. Γιατί και αυτό είναι καταστροφή. Η Eva Green και ο Ewan McGregor είναι, τουλάχιστον, εκπληκτικοί στους ρόλους τους και μπορούν να μεταφέρουν τα συναισθήματα τους σε κάθε σκηνή και στον θεατή. Και όλα αυτά γίνονται μέσα από την υπέροχη αφήγηση της Eva Green. Το ίδιο εκπληκτική είναι και η μουσική, που είναι δημιούργημα του Max Richter. Είναι σίγουρα μια ταινία που οπωσδήποτε δεν πρέπει να χάσετε!

Παίζουν: Ewan McGregor, Eva Green

No comments:

Post a Comment